Temat zdrowego odżywiania zawsze jest aktualny. Zadajemy sobie często pytania: jak zdrowo się odżywiać? Jak wzmocnić swoją odporność zwłaszcza teraz podczas panującej pandemii koronawirusa?
Zachęcamy do zapoznania się z poniższym materiałem.
W naszej szkole, w marcu, zostało zorganizowane spotkanie promujące zdrowe odżywianie
pt.: „Profilaktyka nadwagi i otyłości”. Spotkanie odbyło się w ramach półfinałowego etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia. Wybór tegorocznej akcji prozdrowotnej
wynikał z faktu, że otyłość została zakwalifikowana do chorób cywilizacyjnych przez Światową Organizację Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) oraz uznana za epidemię XXI wieku. Szacuje się, że w Polsce dotyczy ok. 10% dzieci w pierwszych 3 latach życia, 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym oraz ponad 20% młodzieży przed ukończeniem 15 roku życia.
Nadmierna masa ciała sprzyja rozwojowi wielu chorób, w szczególności chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu II oraz niektórych nowotworów.
Zwiększa również ryzyko zaburzeń hormonalnych i metabolicznych.
Wykład na temat zdrowego odżywiania wygłosiła ekspertka wadowickiego Natur House pani Natalia Grabińska – dietetyk wraz z panią Agnieszką Guzek – asystentką dietetyka.
(Wadowickie Centrum Natur House zostało wyróżnione Orłem Medycyny 2018 roku).
Młodzież z klas: 3 Te , 3 Tia oraz laureat etapu rejonowego olimpiady Michał Nicieja z klasy I te4
z zainteresowaniem wysłuchali wykładu na temat podstawowych zasad zdrowego żywienia.
Na początku pani dietetyk przedstawiła główne zasady zdrowego odżywiania w postaci piramidy żywieniowej.
Piramida to zestawienie wszystkich zaleceń żywieniowych i potrzebnych składników z 5 grup żywieniowych (produkty zbożowe, mleczne, warzywa i owoce, ryby, drób, mięso), dzięki którym
możemy mieć pewność, że będziemy się prawidłowo rozwijać i rosnąć.
Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze
w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na zbilansowanie diety.
Podczas wykładu przypomniane zostały podstawowe funkcje składników odżywczych:
- budulcowe: białko, niektóre składniki mineralne, kwasy tłuszczowe
- energetyczne: tłuszcze, węglowodany,
- regulujące: witaminy, składniki mineralne.
BARDZO WAŻNE jest, aby posiłki, które się spożywa były:
pełnowartościowe, pożywne, urozmaicone o odpowiedniej wartości odżywczej, prawidłowo rozłożone
w ciągu dnia (4 – 5 posiłków dziennie, przerwa między posiłkami 3 – 4 godz.).
Chcąc szybko i łatwo poznać stan naszej tkanki tłuszczowej i określić czy nasz styl życia i dieta są odpowiednie, możemy posłużyć się wskaźnikiem BMI. Wskaźnik BMI – (Body Mass Index) oddaje relację pomiędzy masą ciała, a wzrostem i wykazuje wysoką korelację z masą tkanki tłuszczowej.
Interpretacja:
< 18,5 – niedowaga
18,5-24,9 – zakres normy
25-29,9 – I stopień otyłości
30-39,9 – II stopień otyłości
> 40 – III stopień otyłości
DLA ZAINTERESOWANYCH można podać zestawienie: posiłek fast food kontra posiłek domowy:
Posiłek FAST FOOD
Big Mac z serem – 810 kcal
Frytki duże – 610 kcal
Coca-cola – 205 kcal = RAZEM 1625kcal
Posiłek DOMOWY
Zupa jarzynowa 250g – 120kcal
Pierś z kurczaka – 400kcal
Ziemniaki – 154 kcal
Marchewka z groszkiem – 96 kcal = RAZEM 770 kcal
Jeden BIG MAG 564 kcal – wydatki energetyczne:
Koszykówka 61 min
Jazda na rowerze (ok.10km/h) 112 min
Piłka nożna 52 min
Pływanie 84 min
Spacer w umiarkowanym tempie 170 min .
Podsumowując spotkanie, pani dietetyk Natalia Grabińska zwróciła uwagę, że kluczem do sukcesu, zdrowia jest odpowiednia zbilansowana dieta, zawierająca wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze w odpowiednich ilościach.
Nie można zapomnieć też o aktywności fizycznej, musimy starać się jak najwięcej spacerować, pływać, biegać, jeździć na rowerze .
Sukces podczas odchudzania czy innej diety zależy od motywacji oraz tego, czy nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana. Specjalista z Centrum Dietetycznego Natur House w Wadowicach – Pani Natalia Grabińska zaprosiła wszystkich zainteresowanych na indywidualną bezpłatną konsultację, podczas której dobierze bezpieczny dla zdrowia plan żywieniowy i doradzi, jak się zmotywować do diety.
My proponujemy też zastosować zasadę 5U
Zasady żywienia wyrażone przez prof. Bergera jako 5 razy „U”:
U-rozmaicenie (szeroki asortyment produktów spożywczych, każda grupa żywności w każdym posiłku);
U-miar (nieprzejadanie się, odchodzenie od stołu z lekkim
niedosytem, jedzenie według potrzeb i utrzymywanie optymalnej masy ciała);
U-nikanie (nadmiaru soli, cukru, tłuszczów, cholesterolu, a także używek, takich jak alkohol czy papierosy);
U-regulowanie (stałe pory i liczba posiłków w ciągu dnia);
U-prawianie (regularny wysiłek)
A co jeść między posiłkami?
Proponujemy zdrowe przekąski, które mogą być świetnym uzupełnieniem diety.
Informacje poniżej.
Szkolne Koło PCK
D. Załuska – Oberpriller, J. Zaręba